Monday, February 21, 2011

....Ku Biar Pena Berbicara......

.BENGKEL TINTA DAI'E 2010.

ANJURAN:
PERKEMAT DQ melalui
Intellectual Quranic Generation Club (IQRaC)
dengan kerjasama Unit Hal Ehwal Pelajar Darul Quran

19 Februari 2011
Kompleks Darul Quran JAKIM

penceramah:
Zaid Akhtar
penulis novel Salju Sakinah,Rona Bosphorus,Justeru Impian di Jaring
Bukan ingin memperomosi penulis Zaid Akhtar ini.
Yang ingin saya katakan adalah mengenai isi bengkel yang saya hadiri tempoh hari.Sangat bermanfaat.

Penulisan kreatif yang berbentuk dakwah,sangat menarik sebenarnya.As a beginner,bertatih untuk berjalan,pasti akan merasai luka untuk memulakan langkah pertama.Zaid Akhtar @ Ustaz Yazid membuka mata semua yang hadir betapa perlunya kita berdakwah melalui pena."Tulisan kita yang akan menyelamatkan ummah,dari terus tenggelam hanyut dengan dunia sekelilingnya".


Slot yang bermula dengan menyedarkan kepentingan berdakwah melalui pena,diikuti slot mempersiapkan diri menjadi penulis,dan akhirnya,sedikit bengkel,untuk memenifestasikan semula apa yang telah dihadam setelah melalui 4 jam ceramah.Mungkin acaranya nampak ringkas,tapi padat dengan ilmu dan pengetahuan baru yang sangat asing buat kita.


Antara yang sangat menarik minat saya adalah sesi persediaan menjadi penulis.Sebelum menulis,kita perlu banyak membaca dan mengenali saterawan-saterawan negara.


Anda kenal semua 10 sasterawan negara??
Saya tak kenal semua.Hanya tahu nama.Bila penceramah paparkan slide gambar-gambar saterawan negara,semua terlopong,tercengang tak tahu nak jawab apa.Paling tidak pun,bolehlah jawab bila ditunjukkan gambar A Samad Said.9 yang lain,semua pakat diam.Memang tak pernah kenal.Jadi,sebelum terjun ke dunia penulisan,kenal semua sasterawan negara,baca kalau boleh,semua hasil tulisan mereka.Baru terjemahkan dalam tulisan kita.
Jadilah dai'e melalui penulisan.Ubah bahan bacaan mad'u kita yang terlalu ringan.Picisan yang tak memberi manfaat.Bacaan-bacaan yang menghilangkan deria sensitiviti mereka terhadap isu semasa,tak kira isu negara mahupun isu agama.


Be selective on reading meterials.


Bila baca benda-benda yang menelanjangkan hidup orang,memang rosak minda masyarakat kita.Kalau kita sedar,novel islami sekarang,dah menjadi lambakan yang tidak terkawal.Alhamdulillah,bila berlaku revolusi penulisan di Indonesia,perubahan itu berjangkit sampai ke negara kita.Ramai yang meminati karya-karya islami.Kita perlu kayakan lagi karya islami ni,pelbagaikan bentuknya.Jangan asyik tulis cerita cinta ana enti,cinta ustaz ustazah,pembaca da bole agak apa awal,klimaks dan pengakhiran cerita tu.Takut nanti pembaca lari pada bahan bacaan lain,sebab bosan ceritanya asyik berkisar tentang cinta.


Jadi,ambil peluang ini.Luahkan lakaran minda di atas kertas.Ajak masyarakat menuju redha Nya.Pikat hati mereka dengan karya islam yang segar dan bermanfaat.Semoga setiap patah perkataan yang kita tulis,memberi erti pada masyarakat."Sampaikan dariku,walau satu ayat".Ayuh,ambil pengajaran dari ayat ini.Semoga Allah lapangkan dada dan permudah urusan kita dalam memberi manfaat pada masyarakat.

3 comments:

 1. semOga kamu menjadi seOrang penulis yang akan menyelamatkan umat di dunia ini dari terus di buai mimpi indah mereka! selamat berjuang...

  ReplyDelete
 2. salam ziarah sakinah.
  moga bermanfaat.
  :-)

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum, ukhti beruntung kerana dapat tunjuk ajar daripada Ustaz Zaid Akhtar, jujurnya beliau sangat banyak mempengaruhi dan mendorong saya sehingga berjaya menjadi seorang penulis.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...