Friday, October 25, 2013

Mana sama kakak dengan suami.

Saya tak ada kakak.
Tapi Allah kurniakan saya seorang kakak yang lebih muda dari saya.
Technically she's younger than me but literally not.
Letting her go to other's hand is such an unbearable pain to me.

Salamun 'ala man ittaba' alhuda.

Yes,she's younger than me.
Orang-orang keliling yang mengenali kami akan terpinga kehairanan melihat keakraban kami kalau mereka tahu kisah sebenar antara kami.Tapi takdir Tuhan itu beyond expectations.
Dia adalah manusia yang sentiasa bersama saya,day and night,through laughter and sorrow,thick and thin.We both were very happy waiting for her big day,but at the end,I'm the one who cried like baby.Mak dia pun tak menangis teresak macam aku.Adoi.

She's always there when I need her.Aktiviti favourite kami adalah pergi pasar malam, beli fishballs yang cucuk lidi tu, beli ayam goreng, and drinks,dan drive sesuka hati kemana sahaja yang kami nak sambil membebel pasal cerita yang berulang-ulang kami bualkan.And it never make us bored.(^_^) Tu adalah aktiviti bila ada duit.hihihi.Bila masing-masing kepokaian, naik je kereta dan round je mana-mana.Janji jumpa dan bercakap.Kalau tak jumpa sehari macam dah berbulan tak jumpa.Padahal tiap-tiap hari mesej, whatsapp, and call.

Aktiviti kami taklah asyik lepak hari-hari makan ayam goreng sambil membebel dalam kereta,tapi aktiviti kami macam ibu-ibu ada anak sepuluh.Pergi Mydin sorang satu bawak troli,beli barang dapur untuk rumah masing-masing.Kalau keluar pergi kedai je mesti ada groceries yang dibeli untuk menampung keprluan rakyat dirumah.Milo saiz jumbo,roti saiz jumbo,susu kotak besar,dan bermacam-macam lagi keperluan keluarga.Dah la drive Unser,memang nampak keibuan gilaaaa.Pergi mana-mana memang orang akan cakap kami adik beradik, dan of course saya akan kelihatan seperti adik beliau kerana sikap budak-budak saya yang masih memalukan.She's always laugh of my act.

Dialog 1
Di butik pengantin.
Kakak A: " Ni siapa yang nak kahwin ni?"
Ili: "Dia ni kak."(sambil tuding jari kat saya)
Saya: "Tak kak,kakak saya ni kahwin dulu."(tuding jari kat beliau balik.hihi.puas hati dapat kenakan dia      balik)
Kakak A : "Kenapa tak buat sekali majlis adik ni? "
Saya: "Sebab kitorang lain ayah." (bhahahahah.double meaning gilaaaa)

Dialog2
Di kedai tudung kawan Ummi.
Saya sedang main kejar-kejar dengan Iyas sambil digelakkan oleh Ili.
Mak Ili: "Na,warna apa yang cantik nak buat tudung ni?"
Saya: "Yang ni cantik.Masuk dengan warna baju."
Kakak B:"Ni anak akak ye...Mana satu adik mana satu kakak?Siapa yang nak kahwin ni?"
Saya dan Ili: (gelak control ketawakan kakak tu yang tak tau kitorang bukan adik beradik.)
Saya dan Ili : "Dia yang nak kahwin kak." (sambil tuding jari kearah masing dan cakap serentak)
Ummi : "Diorang tu adik beradik lain mak lain bapak tu."
Kakak B: (muka blur sambil ada tanda soal nampak kat kepala beliau *ok tu imaginasi saya*)

Dialog3
Di dalam kereta.
*Saya sedang memandu sambil makan kepak ayam yang mana Ili nak cerita kat Abang Fadli lepas saya kahwin nanti.malu*
Ili: "Na,kalau suami kau tahu lah perangai suka makan kepak ayam sambil membebel kau ni,apa dia cakap agaknya ek?"
Saya: "Dia gelak guling-gulinglah kot.Takpun dia belikan lagi satu kepak ayam.hahahahaha."
Ili: "Na!!Motor gummy gummy!!!"
Saya: " Mana-mana???!!!"
Ili: "Hahaha.Dengar nama gummy gummy teros gelabah.Hahahaha.kena tipu."
*Ok.nampak sangat dialog diatas tak ada motif dan jangan tanya gummy gummy tu apa*


So,when she got married to her husband,saya sangat terkesan.
SANGAT. 


See her sparkling eyes.


The Solemnisation.


Alhamdulillah.Sah menjadi suami isteri.


Rombongan Lelaki.



Keluarga dua belah pihak dan hantaran.


Berarak tengah panas.


Majlis bertandang dirumah mertua beliau.

Bila sah sahaja akad, saya tak boleh tahan lagi.My tears burst.Mak beliau pun tak menangis.Saya je yang teresak-esak menangis.
Ya,saya menangis kerana gembira.Gembira sebab akhirnya beliau dah ada suami.
Dalam masa yang sama,saya menangis kesedihan.
Because there'll be a very BIG gap between us.
Orang dah bersuami mana sama dengan orang yang solo.
Sangat terasa bila masa makan dimajlis beliau,saya makan sorang-sorang,kat hujung khemah.Looking around,dia tak ada.Sebab biasanya kami kongsi pinggan.Apa yang saya makan,dia akan makan jugak.

I took around 2-3 weeks adapting the change.Of I'm now driving in car alone,pergi pasar malam sorang-sorang,minum Cool Blog sorang-sorang, makan ketam lidi sorang-sorang.To be frank,saya menangis sepanjang minggu pertama perkahwinan beliau.

Ramai yang pujuk saya kesedihan."La...jangan sedih..kamu pun dah nak kahwin jugak kan..Tinggal sebulan lebih je lagi.",mak beliau pujuk saya."Jangan sedih tau.lepas ni ada kawan baru jugak kan?",Angah and her calming words."Ala bedah,lepas ni kan bedah pun nak ada suami.Jangan sedih okey.",kata joyah.

Tapi mana sama kakak dengan suami!!

Dialog4
Saya: "Kalau akak kahwin sape nak kawan dengan na?"
Ili: "Akak kawan na la.Insya Allah I will stay unchanged.sisters we are rite?"
Saya: "Tapi nanti akak kena dengar cakap inche suami"
Ili: "Ok2,nanti akak bagitau Abang Najib suruh bagi kita lepak macam sekarang walaupun dah kahwin.ok?"
Saya: "Jangan marah kalau masa nikah nanti tiba-tiba na tak ada.I can't bother seing those scenes.I'm sorry."
Ili: "Janganlah macam tu."
*Senyap tiba-tiba*


Cantikkan beliau?

Maafkan saya kerana kualiti gambar yang sangat tak elok.
Of emotional fluctuation yang sangat dasyat ketika itu.
Abang Najib,tolong jagakan kakak saya elok-elok ye.
She looks tough outside,but very fragile inside.

May Allah bless you kakak. And your husband too.Don't worry,I'm doing fine. And I know that you're in safe hand.May Allah grant you with endless bless in your journey of pleasing Him.Prayers for you kakak. And I just want you to know, I love you, and always love you.

*wiping tears.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...