Sunday, July 14, 2013

Untuk yang terakhir kali ini.

Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah.
Ramadhan tiba lagi.
Dan Alhamdulillah,kita diizinkan untuk bertemu lagi Ramadhan kali ini.
Moga masih diberikan peluang untuk sehabis baik kali ini.

Salamun 'ala man ittaba'alhuda

Ramadhan kali ini,berbeza dari yang sebelumnya.Berbeza suasana,berbeza persediaan dan berbeza ujian.Beza,sungguh berbeza.Tak tahu bagaimana nak dinyatakan perbezaan itu.Sungguh,Ramadhan yang sangat berbeza kali ini.Guru agama saya sering mengingatkan,"anggaplah ini yang terakhir buat kamu,buat yang terbaik untuk yang terakhir kali.Belum tentu kamu akan berjumpa Ramadhan akan datang".Ayat ini kerap terngiang-ngiang dikepala saya,dan these things happen.


Of a few days of Ramadhan,saya telah dikejutkan dengan kematian beberapa insan yang saya kenali.Dan juga kematian yang dihadapi oleh sahabat-sahabat saya,yang sempat berkongsi cerita dengan saya.Ya,kematian.Each person can give different meaning of death.Kematian adalah pengakhiran sebuah kehidupan.Tetapi ramai yang lupa,

KEMATIAN ADALAH PERMULAAN SEBUAH KEHIDUPAN YANG ABADI.

Kehidupan abadi.
Endless life.There will be no end of that life.Either you survive or not.Semuanya bergantung kepada kehidupan kita yang sementara cuma ini.You did good,then you'll have a great life after that,If not,then you know,it's endless.

Ya Allah,endless????!!!

Yes endless.

If you were meant to live in heaven in the afterlife,then its good.But how if you decide to be punished in the ENDLESS afterlife??Could you imagine that?You cannot hope that the torment and punishments will end.Because its ENDLESS.


Hanya rahmat Allah can make us survive.

Saya selalu terfikir,dan keep reminding myself,
'Berapa lama lagi nak buat dosa?tak cukup banyak lagi dosa ko dah buat?Kuat sangat dah nak lawan Tuhan?'
Its an inside monologue that cannot be expressed.I wish i can slap myself everytime i comitted sin.I'm sooooo bad.I always pray,that one day i could be a better person.Saya tak nak lagi melawan Tuhan.Saya mahu menjadi makhluk yang mengingati Tuhannya.Dan moga Allah rahmati saya.

Tak beriman seseorang itu jika tak diuji.

Test are meant to eaxmine our level of faith. Allah mengizinkan iblis untuk membisik dan memujuk kita untuk melakukan kejahatan.Tapi bila iblis syaitan dah kena ikat bulan-bulan puasa ni,and we do still comitting sins,nak salahkan siapa?Iblis dah tak ada.I always reflects this to myself.Nampak sangat sebenarnya saya sendiri memang jahat.Tak perlu iblis syaitan goda.God gives us brain and mind to think.Then we shall think,which is good and vice versa.

Dan saya tak akan berhenti memerangi kejahatan diri.Kerana saya ada Tuhan yang Maha Kuasa atas setiap sesuatu.Dan pada Dia saya mohon rahmat dan pertolongan.Moga Ramadhan kali ini dapat saya jalani dengan penuh kenikmatan.Sebagai hamba dan abdi kepada Tuhan saya.

Friday, July 5, 2013

Karutan dimalam hari.

Beberapa hari ni sangat sibuk.
Menggantikan mak yang sedang bercuti bersama-sama dengan kakak beliau, kelas dan assignment yang baaaaaanyak sangat,kelam-kabut siapkan photo editing sampai tak tidur,sampai miss kelas, masak ala kadar je untuk adik,hari temu mesra sekolah adik,housechores yang banyak lagi,dan baaaaaanyak lagi benda yang serabut serabai dalam kepala hotak ni.(-_____-')


Salamun 'ala man ittaba'alhuda.


Allah.
Banyak benda yang tak terkejar minggu ni.Of perangai saya yang suka mengimpun kerja dan buat sekali hadap (tak nak mengaku suka bertangguh lettew~) Tapi alhamdulillah,semuanya ok.Saya masih lagi boleh bernafas.huhu.

Hmm.Sebenarnye takde topik pun nak ditaip.tapi memandangkan tangan sangat gatal untuk menaip dan eksaited sebenarnye nak post entry dari my new desktop.hehehehehe.Tapi since the humid love in the air,saya nak cakap pasal kahwin lah.(Bukan saya nak kawen.ok bai)

As what I posted previously,my brother and my best friend is getting married in few months time.Abang will be on november and my best friend will be on end of september.But actually bukan 2 perkahwinan,tapi tiga.Sorang lagi is my best friend jugak.We are three bears.hahahah.But I dont attend pertunangan Mizah,since hanya dibuat among families and close relatives je.I think I do have pictures of us,tapi mana tah letak sampai tak jumpa.Ok,saya sedang menulis dengan bahasa yang santai kebabom.

Back to the issue.So,sebab two of my gegel (tampar saya sekarang sebab ejaan gedik gila!!) are getting married.Sedih wooooo sebab diorang nak kawen,ada kawan nak sembang 24 hour a day,7 days a week!!!and they're leaving me alone behind....Sedih....I cannot imagine myself survive without the sakat dan ayat gedik mereka.Okay okay,calm down.Sebab dedua gegel nak nikah in september,memasing dah sibuk nak cari baju nikah,bli barang hantaran,katil, jumpa wedding planner ,book the caterer,dan sebagainya.

Sada dah bercadang-cadang nak hadiahkan Joyah (Mizah is very talented being Joyah.haha) sehelai DIY veil.ni baru survey kat internet how it would be.

Cantikkan?
Trimas kepada puteri gaban ni sebab bagi idea.
Nanti nak tunjuk kat si Joyah ni.Memang lah Joyah oiiiiii.Si Miza Joyah ni pun dah bli baju nikah yang super cute!!!
Cute kan??Off white modern kurung.Memang suit Joyah yang selim melim lah kan...
Kebetulan baju Joyah ni same dengan baju si peah pet pot ni (Ili lah peah tersebot.hihi)

Lebih kurang yang macam nilah si Peah punya...Lacey dress.Peah punya one piece je.So senang lah,sarung je.Siap ada ribbon cute kau Peah.hahahahah



Ok,tu je sebenarnye benda yang nak dibebelkan.

Ini lah desktop baru saya.=)

Insya Allah,saya akan post the pregress of the girls preparations and wedding,since I am the poyographer for both baby girl.Sorry girls,I kan Bedah.hewhewhew~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...