Thursday, October 27, 2016

Manusia Jadi Jadian

Antara yang terang-terang nampak banyak manusia jadi jadian ni adalah masa kita semua dapat tahu  MH370 hilang dari radar.Wah,masa tu,ramai manusia jadi jadian bertukar menjadi pakar kaji cuaca,pakar forensik,pakar segala ilmu penerbangan,pernah jadi juruterbang yang telah membuat 3000 jam penerbangan,dannnnnn banyak lagi jenis jadi jadian.Jadi,semenjak bermacam kejadian telah berlaku,maka semakin banyak jadi jadian yang terhasil dengan evolusi manusia jadi jadian ini.MH17 terhempas,Isis, dan banyak lagi lah.

Salamun 'ala man ittaba' alhuda.


Manusia-manusia ini memang kelihatannya sangat hebat.Yelah,serba tahu,serba mengenali,dan pakar dalam banyak hal.Mereka ni selalunya keyboard worrior lah.Kebanyakannya online,kerana mereka bebas menyuarakan pendapat peribadi yang selalunya tak perlu diluahkan pun.Malahan luahan-luahan pendapat peribadi inilah yang memburukkan keadaan yang sedia runcing.Saya kurang pasti kenapa semakin menular penyakit manusia jadi jadian ini,mungkin kerana pengaruh rakan sebaya,atau salah ibu mengandung??Oh sudah tentu tiada kaitan dengan ibu yg telah mengandungkan manusia-manusia ini.


Baiklah,saya mungkin tak dapat atau malas nak bebel panjang tentang faktor menular jangkitan manusia-manusia jadian ini,kerana penularannya tidak mampu kita sekat melain iman di dada dan rahmat Tuhan yang maha Esa.Saya ingin kita bersama,hanya sekadar ckup mengingatkan kolompok kita sendiri,with hope that we will spread the good words and make better human.


Manusia selalu lupa.Nak nak manusia jadi jadian ini.Lupa yang mereka pun manusia walaupun jadi jadian,mereka tetap akan mati,tetap dikafan kain putih,tetap ditanam dalam tanah.Mereka lupa,mereka dikurnia nikmat oleh Tuhan yang sama telah mnguji sebilangan yang lain,dan tak mustahil utk Tuhan membalikkan situasi itu.Mereka lupa untuk bersyukur atas nikmat yang sebilangan tidak dapat merasa,kerana terlalu selesa dengan yang sedia ada.Mereka juga lupa,yang pangkat,wang dan taraf pendidikan yang berbeza bukan alasan untuk merendahkan yang lain.


Selalu saya dengar di media tentang betapa artis sering dikecam cara berpakaian,cara didik anak,cara pakai tudung,cara beli baju,dan banyak lagi cara dalam kehidupan peribadi artis tu nak dikomen.Soalan pertama saya nk tanya pada manusia jenis ini,'Don't you have a life to keep you from doing these?'.Mungkin hanya aktiviti masa lapang.Mungkin.


Manusia jadi jadian ini berada di tahap yang sangat membimbangkan apabila;
1.Mengkritik sesuatu profession yang jauh sekali bukan kemahirannya
2.Memberi pandangan/penyelesaian dari sudut pandang dirinya sendiri,
3.Memburukkan dan membua situasi itu lebih buruk,
4.Memberitahu semua orang akan perkara yang itu,
5.Paling penting,DIA RASA DIA BETUL DAN TAHU AKAN SEMUA PERKARA.
6.Lepastu dia dah boleh dapat pangkat dalam 'Keyboard Worrior'


Kita tak tahu apa punca manusia-manusia ini menjadi manusia jadi-jadian mungkin kerana tekanan hidup,loneliness ke,in need of attention ke,atau mungkin golongan ini sebenarnya mempunyai niat yang baik untuk membetulkan keadaan (really??they actually make things get worse!!)Walau apa pun sebab dan alasannya,it is impolite to criticise thing that you don't know/experience or heard from third party.You may have good intention to help fixing the problem that exist,but unfortunately it make the situation become superbly complex.


LET'S NOT BE MANUSIA JADI-JADIAN!

Saya dulu pun antara manusia yang hampir terjebak nak menjadi clan manusia jadian ni.(tapi perempuan jadian is more scary uuuuu).So after a lot of scrolling down to the comments in social medias,I came to a conclusion on how to hold ourself from joining these community.

1.Read And Listen With Rational MIND.
Kalau ada terdengar apa-apa berita dari seseorang,biasa-biasakan untuk bertanya pihak yang satu lagi.To judge is to listen to both party.Not listen to one and make conclusions over one side infos.

2.Do Not Let Others Influence You
Kalau tengok komen2 di media sosial,it will abruptlly make you angry.But,back to rule number 1,If you know heard from both sides,you know whats going on,and just keep yourself rasional.Kalau nak komen sangat,janganla komen yang negatif,Komen yang memberi semangat.

3.Having a good and deep self concious.
Sedar2lah diri kita siapa,apa yang kita tahu dan jangan nak beria sangat komen hidup orang.Entah-entah yang kita komen kutuk bagai tu solat tak pernah tinggal,buat tahajud and banyak sedekah dari kita.Self reflection pun sangat2 digalakkan.

I speak to myself as a reminder and remind to all of us.
Degrading others doesn't make us any better.
Lets be better human.




Tuesday, August 16, 2016

of photoshoot.again.

Salamun 'ala man ittaba' alhuda.

I am a full time photographer now.Since then,rasa mcm nak post kat blog sesikit.walaupun tak ada cantik mana.hihi.











Friday, April 22, 2016

Life Issues

Life is always full of issues.But how you determine an issue is actually an issue?Am I making you confuse now?Hahaha.


Salamun 'ala man ittaba' alhuda.

Saya ada satu hipotesis;
Semakin bertambah usia kita,semakin bertambah masalah kita dan semakin kompleks masalah itu.Dulu masa masih budak-budak,pensel warna dah tinggal sejengkal pon kira masalah besar.Mak ayah kita rasa itu bukan masalah sebab masih ada panjang sejengkal untuk kita gunakan.Itu adalah sebuah masalah semasa kecil,sebab nanti kawan-kawan nampak akan ejek pensel dah pendek,tak sama susun dalam kotak dan rasa tak bergaya dalam kalangan kawan-kawan.

Bila makin besar pula,masalah lebih kompleks contohnya bila kita ada boyfriend.Boyfriend cakap 'bila u nak turun KL jumpa I?'.Nak pergi untuk jumpa gula hati bila-bila boleh,tapi nanti kalau kantoi dengan ayah masaklah tak dapat duit poket dan kena pergi kelas naik kaki.Kalau tak pergi nanti boifren merajuk silap-silap dia cari lain dan mati kesedihan dan menyimpan dendam terhadap semua kaum lelaki atas pengalaman boifren yang curang.Tapi tak boleh pergi juga nanti kantoila dengan kawan ada boifren padahal baru ceramah panjang dengan diorang berdosa ada hubungan dengan lelaki ajnabi hukumnya haram tapi macamana ni?Oh kompleksnya hidup.


Pernah tak kita fikir,apa yang mendorong kita melebelkan sesuatu perkara dalam hidup kita sebagai masalah?

What drives us to conclude and consider one thing as a problem and issue in our life?Ada ke benda macamtu?Betulke?


Betul,setiap apa yang kita decide mesti ada sesuatu yang menjadi 'driver' atau elemen yang mendorong kita untuk membuat keputusan itu.

Sebagai contoh,kenapa kita kata Neelofar tu cantik,Sarah Raisuddin tu tak?Sebab orang keliling kita 89% cakap Neelofar cantik dan Sarah tak.Kenapa kita cakap Kwang Soo tu hensem dan Nabil raja lawak tu tak?Sebab rata-rata semua otang ckap Kwang Soo hensem dan Nabil tak.Kenapa kita kata tak pakai shawl yang match warna dengan baju tu masalah?Sebab kawan-kawan kita akan cakap 'weh kenapa kau hudoh sangat baju biru tudung kelapu asap,tak sempat iron eh bangun lambat eh ,weh buruknya perangai bangun lambat pakai baju main bantai je eh eh eh eh eh'.Hahahah jadi adakah anda sudah nampak apa yang ingin saya katakan?


Kebanyakan dari kita,decide that we have issues in life because we are keep considering what others say and take hard everything that we face.Kita terlalu mementingkan apa yang orang akan kata tentang diri kita as soon as we wake up in the morning.As we lived to impress people.Kita terlalu fikir yang kenapa kita nak kena kurangkan makanan sampai pengsan sebab tablemate cakap kita gemok macam doraemon dan dia kurus macam Kate Middleton.Dan kita terus consider this as an issue dan terus bersusah payah kurang makan hingga jejas kesihatan.

Macam tak berapa sampai je mesej ni.But the point is,the problem is not actually a problem if you dont let others influence you.Ada bezanya masalah dan masalah yang bukan masalah.Contohnya,kita ditegur oleh majikan kerana bermasalah sering lambat masuk kerja.Tapi kita selalu endahkan amaran bos sebab kita rasa adalah menjadi satu masalah yang besar kalau kita tak bersolek dan menjaga penampilan yang cantik meletop-letop serta pemilihan pakaian yang gah.Masalahnya adalah,masalah yang memang masalah tak diselesaikan dan masalah yang bukan masalah diperbesarkan.Kesannya,masalah yang kecil tadi akan bertambah kompleks dan susah untuk diselesaikan dan kita akan ambil jalan singkat dengan cut the problem source iaitu bos kita dengan berhenti kerja.Kan kompleks tu?


Lastly,lets sit,and think rationally and with calm mind in anything we face.Analyse,judge,and figure the solution out.With calm mind and heart,we can solve problems without freaking out on that issue.We cant run away or escape from life issues,but we can handle them with good attitude.Its our attitude that determines the issues.


You get it?
Thank you.

Thursday, March 24, 2016

Cost and worth are two different things.

Semalam saya ada kelas tambahan matematik tambahan untuk sekolah menengah.Dan anak murid saya yang datang minggu ni kabanyakkannya pulang bercuti dari asrama,MRSM,SBP, dan sekolah menengah agama yang punya asrama.Taklah ramai, dalam 10 orang semuanya.Dalam pada ketika kami sedang buat latihan,tiba-tiba anak murid saya bertanya,

"Cikgu,cikgu bukan cikgu sekolah kan?Cikgu kerja kat mana?".
 "Cikgu kerja dekat kilang dodol dalam kampung ni je".

 Salamun 'ala man ittaba' al-huda.

 Alhamdulillah,I managed to finish my diploma *orang lain habis degree,takde macam kau pun senah* with blood and tears *actually fighting my laziness* on last September.Banyak yang saya belajar dari pensyarah-pensyarah CICT, Pn Nadia,Miss Fiza and Pn Farha.I can say that I equipped myself with skills on graphic designing and printing production.In the meantime of my study period,I did a lot of freelancing work, some photography, a few designing and also being a home tutor.Bukan nak cerita saya menyahut seruan menteri #2kerja, tapi saya nak cerita tentang surviving in current economic state.

Memang suami saya seorang pekerja kerajaan,dan semua orang nak jadi gov servant sebab ada banyak kelebihan dan masa depan yang terjamin.Sebagai kerani sekolah,pendapatan beliau seorang tak mampu untuk cover semua liabiliti yang kama tanggung.Rumah,kereta,daily expenses,gas,groceries,utility bills dan banyak lagi yang tak tersenarai.Jadi,saya cuba untuk membantu meringankan beban suami dengan buat kerja freelance.Lepas habis final project presentation,saya pun memulakan job hunting.

Pekerjaan pertama saya adalah sebagai designer di sebuah butik pengantin.I don't just design on graphic materials,I also design the dais,gowns and outfits,and also a photographer.Gaji saya bergantung pada job photography,kalau banyak shooting,lebih banyak gaji.Kalau tak ada,gaji basic saya hanyalah RM800.Saya bekerja selama 2 bulan.dan saya berhenti kerana kudrat saya dikerah dan gaji saya tak dibayar.Macamana nak pergi kerja,nak isi minyak guna apa kalau gaji tak dapat?Of two event photoshoot and one month salary not paid,I quit.Oh ya,butik tu terletak di bandar,jadi saya perlu memandu selama setengah jam untuk sampai kesana.Bekerja selama 5 hari seminggu,22 hari setiap bulan,menyebabkan saya perlu membelanjakan RM200 setiap bulan untuk perbelanjaan petrol.Itu baru petrol ye kawan-kawan,belum masuk makan dan parking fee.Sebab gaji suspend tak dibayar,saya dah menyusahkan suami untuk bayar kereta selama sebulan.Tapi kalau kira-kira pun,katakan saya ad satu job shooting dan sy dibayar RM250 untuk job tersebut,total gaji saya adalah RM 1050.

Expenses bulanan: 1.Downpayment kereta: RM 500
                            2.Gas : RM 300
Baki: RM250

Dengan baki RM250 ini lah saya nak makan,beli barang keperluan perempuan saya,ataupun nak shopping sikit.Tak banyak kan?

Lalu saya job hunting lagi.Pekerjaan saya yang kedua adalah tawaran dari seorang businessman yang running sebuah designing house.Tempat kerja masih di bandar,dan mengambil masa selama 30 minit dari rumah.Kedai tempat saya bekerja terletak di tourism hotspot.Jalan sesak,tak ada parking dan barangan mahal adalah few things I need to adapt fast.Cuma yang extra pasal tempat kerja ini adalah gaji saya besar sikit,RM1200 basic,tanpa elaun dan daily basis salary.My working hours adalah 10am-7pm.Sounds great,tapi Tuhan sahaja yang tahu azabnya.Bos saya adalah sepasang suami isteri berbangsa Cina.Chinese are very good at doing business.Banyak sangat saya belajar dengan Mr Lim dan isterinya Emily.The salary is good and the experience is priceless.tapi saya tak mampu menanggung perbelanjaan yang extremely expensive.Perbelanjaan saya meningkat menjadi 2kali ganda banyaknya terutama expenses on food.Sepinggan nasi cost around RM9.00,which is the cheapest.26 working days,26x9, wasnt it 234 + 300 on gas +500 downpayment = still around RM 200 left for me.Hmmm.Macamana ni?

Ili sangat kasihankan saya,kerja balik around 8 everyday,and at weekend I still do tutoring.I don't have time for myself and my husband.so Ili told her husband if he have any vacancy at his factory,do hire me.So,Abanng Najib offered me the job,with basic of RM900 (approximately, I dunno the exact number sebab Abang Najib tak bagi tahu kikikiki) dan tutoring his two nieces,in total I have RM1150 lebih kurang.Kerja 8-5,6 working days,dan kerja yang Ya Allah sangat tak stressing dan happy,with best workmates,I'm really grateful that I have this job.Disebabkan kerja best,suami cadangkan saya dan abang saya buka kelas tusyen pada waktu malam.So,I started the tuition class with the tutoring experience I have,offering offordable price for lower class and middle class family.Alhamdulillah,I have around 20plus students,primary and secondary school,stressing more on basic skills on Math and English usage,Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah,is the only word I can say.

I can now make some saving for our family,for emergencies and also for future usage,in case,we have baby in short time.I know,it may sounds selekeh and 'apelah takde keje lain ke nak buat' kinda say,but hey,I'm enjoying my life.Its not other people that feed me,pay my bills and do all the works.Its my choice,and I'm grateful that I have such option to survive.I may not a graphic designer,or any kind of famous and well known and work on something that other people proud of,but I really grateful and proud that now I'm up to this point.Selekeh dan keje tak glamour wasnt a big deal for me,janji poket penuh derrrrr.hahahah.

Jadi,jangan risau if you dont get your dream job,get optimist,be positive,and move on.


Allah forever knows everything best for us.



 

 
                         
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...