Friday, April 22, 2016

Life Issues

Life is always full of issues.But how you determine an issue is actually an issue?Am I making you confuse now?Hahaha.


Salamun 'ala man ittaba' alhuda.

Saya ada satu hipotesis;
Semakin bertambah usia kita,semakin bertambah masalah kita dan semakin kompleks masalah itu.Dulu masa masih budak-budak,pensel warna dah tinggal sejengkal pon kira masalah besar.Mak ayah kita rasa itu bukan masalah sebab masih ada panjang sejengkal untuk kita gunakan.Itu adalah sebuah masalah semasa kecil,sebab nanti kawan-kawan nampak akan ejek pensel dah pendek,tak sama susun dalam kotak dan rasa tak bergaya dalam kalangan kawan-kawan.

Bila makin besar pula,masalah lebih kompleks contohnya bila kita ada boyfriend.Boyfriend cakap 'bila u nak turun KL jumpa I?'.Nak pergi untuk jumpa gula hati bila-bila boleh,tapi nanti kalau kantoi dengan ayah masaklah tak dapat duit poket dan kena pergi kelas naik kaki.Kalau tak pergi nanti boifren merajuk silap-silap dia cari lain dan mati kesedihan dan menyimpan dendam terhadap semua kaum lelaki atas pengalaman boifren yang curang.Tapi tak boleh pergi juga nanti kantoila dengan kawan ada boifren padahal baru ceramah panjang dengan diorang berdosa ada hubungan dengan lelaki ajnabi hukumnya haram tapi macamana ni?Oh kompleksnya hidup.


Pernah tak kita fikir,apa yang mendorong kita melebelkan sesuatu perkara dalam hidup kita sebagai masalah?

What drives us to conclude and consider one thing as a problem and issue in our life?Ada ke benda macamtu?Betulke?


Betul,setiap apa yang kita decide mesti ada sesuatu yang menjadi 'driver' atau elemen yang mendorong kita untuk membuat keputusan itu.

Sebagai contoh,kenapa kita kata Neelofar tu cantik,Sarah Raisuddin tu tak?Sebab orang keliling kita 89% cakap Neelofar cantik dan Sarah tak.Kenapa kita cakap Kwang Soo tu hensem dan Nabil raja lawak tu tak?Sebab rata-rata semua otang ckap Kwang Soo hensem dan Nabil tak.Kenapa kita kata tak pakai shawl yang match warna dengan baju tu masalah?Sebab kawan-kawan kita akan cakap 'weh kenapa kau hudoh sangat baju biru tudung kelapu asap,tak sempat iron eh bangun lambat eh ,weh buruknya perangai bangun lambat pakai baju main bantai je eh eh eh eh eh'.Hahahah jadi adakah anda sudah nampak apa yang ingin saya katakan?


Kebanyakan dari kita,decide that we have issues in life because we are keep considering what others say and take hard everything that we face.Kita terlalu mementingkan apa yang orang akan kata tentang diri kita as soon as we wake up in the morning.As we lived to impress people.Kita terlalu fikir yang kenapa kita nak kena kurangkan makanan sampai pengsan sebab tablemate cakap kita gemok macam doraemon dan dia kurus macam Kate Middleton.Dan kita terus consider this as an issue dan terus bersusah payah kurang makan hingga jejas kesihatan.

Macam tak berapa sampai je mesej ni.But the point is,the problem is not actually a problem if you dont let others influence you.Ada bezanya masalah dan masalah yang bukan masalah.Contohnya,kita ditegur oleh majikan kerana bermasalah sering lambat masuk kerja.Tapi kita selalu endahkan amaran bos sebab kita rasa adalah menjadi satu masalah yang besar kalau kita tak bersolek dan menjaga penampilan yang cantik meletop-letop serta pemilihan pakaian yang gah.Masalahnya adalah,masalah yang memang masalah tak diselesaikan dan masalah yang bukan masalah diperbesarkan.Kesannya,masalah yang kecil tadi akan bertambah kompleks dan susah untuk diselesaikan dan kita akan ambil jalan singkat dengan cut the problem source iaitu bos kita dengan berhenti kerja.Kan kompleks tu?


Lastly,lets sit,and think rationally and with calm mind in anything we face.Analyse,judge,and figure the solution out.With calm mind and heart,we can solve problems without freaking out on that issue.We cant run away or escape from life issues,but we can handle them with good attitude.Its our attitude that determines the issues.


You get it?
Thank you.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...