Thursday, October 27, 2016

Manusia Jadi Jadian

Antara yang terang-terang nampak banyak manusia jadi jadian ni adalah masa kita semua dapat tahu  MH370 hilang dari radar.Wah,masa tu,ramai manusia jadi jadian bertukar menjadi pakar kaji cuaca,pakar forensik,pakar segala ilmu penerbangan,pernah jadi juruterbang yang telah membuat 3000 jam penerbangan,dannnnnn banyak lagi jenis jadi jadian.Jadi,semenjak bermacam kejadian telah berlaku,maka semakin banyak jadi jadian yang terhasil dengan evolusi manusia jadi jadian ini.MH17 terhempas,Isis, dan banyak lagi lah.

Salamun 'ala man ittaba' alhuda.


Manusia-manusia ini memang kelihatannya sangat hebat.Yelah,serba tahu,serba mengenali,dan pakar dalam banyak hal.Mereka ni selalunya keyboard worrior lah.Kebanyakannya online,kerana mereka bebas menyuarakan pendapat peribadi yang selalunya tak perlu diluahkan pun.Malahan luahan-luahan pendapat peribadi inilah yang memburukkan keadaan yang sedia runcing.Saya kurang pasti kenapa semakin menular penyakit manusia jadi jadian ini,mungkin kerana pengaruh rakan sebaya,atau salah ibu mengandung??Oh sudah tentu tiada kaitan dengan ibu yg telah mengandungkan manusia-manusia ini.


Baiklah,saya mungkin tak dapat atau malas nak bebel panjang tentang faktor menular jangkitan manusia-manusia jadian ini,kerana penularannya tidak mampu kita sekat melain iman di dada dan rahmat Tuhan yang maha Esa.Saya ingin kita bersama,hanya sekadar ckup mengingatkan kolompok kita sendiri,with hope that we will spread the good words and make better human.


Manusia selalu lupa.Nak nak manusia jadi jadian ini.Lupa yang mereka pun manusia walaupun jadi jadian,mereka tetap akan mati,tetap dikafan kain putih,tetap ditanam dalam tanah.Mereka lupa,mereka dikurnia nikmat oleh Tuhan yang sama telah mnguji sebilangan yang lain,dan tak mustahil utk Tuhan membalikkan situasi itu.Mereka lupa untuk bersyukur atas nikmat yang sebilangan tidak dapat merasa,kerana terlalu selesa dengan yang sedia ada.Mereka juga lupa,yang pangkat,wang dan taraf pendidikan yang berbeza bukan alasan untuk merendahkan yang lain.


Selalu saya dengar di media tentang betapa artis sering dikecam cara berpakaian,cara didik anak,cara pakai tudung,cara beli baju,dan banyak lagi cara dalam kehidupan peribadi artis tu nak dikomen.Soalan pertama saya nk tanya pada manusia jenis ini,'Don't you have a life to keep you from doing these?'.Mungkin hanya aktiviti masa lapang.Mungkin.


Manusia jadi jadian ini berada di tahap yang sangat membimbangkan apabila;
1.Mengkritik sesuatu profession yang jauh sekali bukan kemahirannya
2.Memberi pandangan/penyelesaian dari sudut pandang dirinya sendiri,
3.Memburukkan dan membua situasi itu lebih buruk,
4.Memberitahu semua orang akan perkara yang itu,
5.Paling penting,DIA RASA DIA BETUL DAN TAHU AKAN SEMUA PERKARA.
6.Lepastu dia dah boleh dapat pangkat dalam 'Keyboard Worrior'


Kita tak tahu apa punca manusia-manusia ini menjadi manusia jadi-jadian mungkin kerana tekanan hidup,loneliness ke,in need of attention ke,atau mungkin golongan ini sebenarnya mempunyai niat yang baik untuk membetulkan keadaan (really??they actually make things get worse!!)Walau apa pun sebab dan alasannya,it is impolite to criticise thing that you don't know/experience or heard from third party.You may have good intention to help fixing the problem that exist,but unfortunately it make the situation become superbly complex.


LET'S NOT BE MANUSIA JADI-JADIAN!

Saya dulu pun antara manusia yang hampir terjebak nak menjadi clan manusia jadian ni.(tapi perempuan jadian is more scary uuuuu).So after a lot of scrolling down to the comments in social medias,I came to a conclusion on how to hold ourself from joining these community.

1.Read And Listen With Rational MIND.
Kalau ada terdengar apa-apa berita dari seseorang,biasa-biasakan untuk bertanya pihak yang satu lagi.To judge is to listen to both party.Not listen to one and make conclusions over one side infos.

2.Do Not Let Others Influence You
Kalau tengok komen2 di media sosial,it will abruptlly make you angry.But,back to rule number 1,If you know heard from both sides,you know whats going on,and just keep yourself rasional.Kalau nak komen sangat,janganla komen yang negatif,Komen yang memberi semangat.

3.Having a good and deep self concious.
Sedar2lah diri kita siapa,apa yang kita tahu dan jangan nak beria sangat komen hidup orang.Entah-entah yang kita komen kutuk bagai tu solat tak pernah tinggal,buat tahajud and banyak sedekah dari kita.Self reflection pun sangat2 digalakkan.

I speak to myself as a reminder and remind to all of us.
Degrading others doesn't make us any better.
Lets be better human.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...